Nejčastější otázky

Můžete nám pomoci?..."ANO! "

Otázky a odpovědi

Ptejte se, rádi vám odpovíme. Nejčastější dotazy naleznete níže podle kategorií.

ÚPRAVA VODY V KUCHYNI

Bohužel názory se různí a běžný uživatel nemá šanci se v tom zorientovat. Pojďme to zkusit společně „rozmotat“.

Navrhujeme rozdělit hned na začátku vodu na dva druhy dle použití:

  • Pitná
  • Užitková – nepitná

Proč potřebujeme dále pitnou vodu upravovat? Jsou dva základní pohledy:

  • Chceme upravit její chuťové vlastnosti, to se týká hlavně pitné vody. Neřešíme úpravu vody nepitné (závadné) na pitnou. Předpokládáme, že voda v gastroprovozu je pitná.
  • Chceme chránit gastrozařízení před vodním kamenem, mechanickými nečistotami, chlórem a týká se to vlastně všech přístrojů do kterých přitéká voda.

Aby to nebylo tak jednoduché, tak můžeme pitnou a užitkovou vodu rozdělit dále:

UŽITKOVÁ VODA (není součástí nápojů ani přípravy pokrmů)

  • Teplá užitková voda
  • Teplá technologická voda, změkčená
  • Studená technologická voda, změkčená
  • Studená technologická voda, osmotická

PITNÁ VODA (určená k pití nebo konzumaci v nápojích či pokrmech)

  • Studená voda k napouštění do kotlů a pánví
  • Studená voda určená k výrobě teplých nápojů
  • Studená voda určená k výrobě ledu

Celé problematice úpravy vody v kuchyni naleznete v detailním popise v tomto pdf souboru

BALENÍ HOTOVEK DO MISEK

První, co si musíte zodpovědět je, zdali budete balit horké nebo chladné?

Horké = pouze zatavení (stroj na balení do misek) a následné zchlazení v šokéru nebo přímá distribuce v teplém stavu.

Studené = zatavení nebo výměna atmosféry pomocí vakua

POŽADOVANÁ TRVANLIVOST

4 hodiny od uvaření = nutné zajištění teploty nad 65°C po celou dobu

5 dnů od uvaření = šokově zchlazené na 2°C

21 dnů a více = šokově zchlazené a balení s inertním plynem (výměna atmosféry)

Problematiku balení hotových jídel do misek jsme detailně popsali v tomto pdf dokumentu

Nástroje pro vakuování nabízí např. italský výrobce ORVED … Zjistěte více

Multifunkční kuchyně

Konvektomaty

Kotle

Pánve

Úsporné chlazení

Naše unikátní metoda ZIPKA

Přesvědčte se, jak to děláme.

Zákazníci nám důvěřují

Podívejte se, co o nás říkají

Hledáte vhodné řešení pro vaši kuchyni?

Přihlášení k odběru novinek

Každý měsíc od nás obdržíte e-mail plný novinek, informací a trendů v oboru kuchyňských technologií.