I do gastro průmyslu se začíná nenápadně plížit takzvaná fotokatalýza. Že nevíte, co to je? Nevadí, máte skvělou šanci se to právě teď dozvědět.
Kuchyně a sklady potravin jsou místem, kde určitě nechceme narazit na přemnožené viry, mikroby a bakterie. Finský výrobce chladicích technologií Porkka před časem dokončil a představil svůj koncept Porkka Blue, který chrání a dezinfikuje vnitřní prostory chladících boxů nebo chladniček za pomoci modrého světla.
Již desítky let je prokázáno, že modré světlo ničí bakterie, plísně a kvasinky s vysokou účinností. Teprve až nejnovější vývoj v technologii LED učinil z dezinfekce modrým světlem nákladově efektivní řešení. Sílu záření lze přitom zvýšit až na úroveň, která kromě mikrobů zničí také viry a endospory. Svítidla pro dezinfekci fotonů jsou neškodná pro lidi i pro uskladněné potraviny.
Další zajímavou novinkou je v úvodu zmíněná fotokatalýza. Kliky, madla nebo ovládací displeje kuchyňských chladicích zařízení jsou opatřeny speciálním nátěrem, který zastavuje a ničí přenos škodlivých mikrobů. Již nyní se tento způsob ochrany používá ve farmaceutickém průmyslu, kde povrchy chladniček na léky jsou opatřeny tímto povlakem.
Fotokatalytický proces rozkladu látek je chemická reakce, která se opakovaně aktivuje působením světla a rychle ničí až 99% patogenů.
Chcete se dozvědět více? Podívejte se na web finského výrobce PORKKA: https://porkka.com/