Malý příspěvek do debaty o grilech na dřevěné uhlí oproti těm plynovým. Která varianta je pro profesionální gastro-provozy lepší? Univerzální řešení, jako vždy, neexistuje, ale než se rozhodnete, na čem a jak budete grilovat, projděte si náš malý srovnávací seznam, který vás možná pomůže nasměrovat ke správnému výběru.

Dřevěné uhlí

  • Podobná pořizovací cena, ale vyšší provozní náklady.
  • Skvělé pro uzení, jedinečná chuť okouřeného masa.
  • Dosahuje vyšší teploty než levné plynové grily. Ideální pro rychlé opečení masa.
  • Je obtížné regulovat ideální teplotu.
  • Rychle ztrácí teplo – je nutné pravidelně doplňovat uhlí.
  • Pomalé zahřívání. Klidně i celou hodinu, než se dostane na maximální výkon.
  • Nepořádek z uhlí a složité čištění.
  • Vyžaduje oddělený úložný prostor pro skladování pytlů s uhlím. Složitá manipulace v čisté kuchyni.
  • Nutná pravidelná údržba.
  • Je méně šetrný ke vzduchotechnice kvůli špinavějšímu kouři.

Plyn

  • Nižší provozní náklady, které lze ještě snižovat moderní technologií.
  • Mnohem univerzálnější zážitek z vaření a rychlost přípravy, kdy díky více hořákům lze připravovat několik různých pokrmů současně.
  • Snadnější udržování teploty.
  • Levnější plynové grily mohou vydávat nežádoucí jemný plynný zápach.
  • Plynové grily se vstřikováním paliva naopak poskytují 100% spalování.
  • Zdravější výsledek tepelné úpravy.
  • Možnost rychlé změny teploty a její jednoduchá regulace.
  • Zahřívání na provozní teplotu je okamžité
  • Snadnější čištění
  • Nutná starost o láhve s plynem, skladování náhradní láhve pro okamžitou výměnu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *