Můžete se stát opravdovým profesionálem v mytí příborů. Základem je pochopitelně kvalitní mycí stroj, vhodné mycí prostředky a jejich koncentrace. Když už máte toto vyřešené a celý mycí proces je nastavený správně, přijdou vám vhod další tipy z praxe.

Sedm tipů:

1. NETŘIĎTE

Příbory lze nejlépe umýt nevytříděné, v otevřeném koši. Díky tomu, že nemáte příbory vytříděné, je menší šance, že jednotlivé kusy budou „sedět na sobě“. Vezměme si například lžíce, které jsou oblou vnější stranou poskládané do sebe. Takto se nikdy správně neumyjí. Třídění probíhá vždy až po mytí. Jako u každé činnosti související s provozovnami nádobí, je alfou a omegou úspěšného výsledku zodpovědný a poctivý přístup personálu. Obsluha myčky by měla vždy zkontrolovat, že v koši je viditelný každý kus.

2. MAXIMÁLNĚ 80 KUSŮ

Nikdy neplňte mycí koš na příbory více než 80 kusy. Více příborů sice může přinést lepší produktivitu mytí, ale je to vždy na úkor výsledné kvality. Při větší naplněnosti také hrozí, že příbor zapadne do otevřeného oka na dně koše. Výrobci myček doporučují pod koš vložit ještě jeden prázdný mycí koš, aby konce příborů vyčnívající ven (například držadlo malé lžičky) nepoškodily mechanismus mycího ramene nebo pásu.

3. TŘÍDĚNÍ A KONTROLA

Poté, co koš vytáhnete z myčky, je čas příbory roztřídit. Doporučujeme se zaměřit na okamžitou kontrolu, kterou provádí obsluha. Ta zkontroluje umyté příbory, roztřídí čisté už do jednotlivých přihrádek, košíků nebo zásobníků … a zajistí, aby příbory, které nejsou dostatečně čisté, znovu prošly procesem mytí.  Čistě umyté příbory je možné ještě projet leštičkou, aby byly zářivé a reprezentativní.

4. POUČTE SERVÍRKU A ČÍŠNÍKA

Servisní personál má někdy tendence cestou do umývárny špinavé nádobí sám třídit. Poučte je, ať to nedělají, od toho máte personál v umývárně. Třídění příborů není na místě – koneckonců je to i nehygienické, když stejné ruce budou za chvíli servírovat jídlo jiným hostům.

5. ZAPOMEŇTE NA NAMÁČENÍ

Namáčení příborů není nutné a nasypat kusy příborů do napuštěného dřezu nebo kbelíku je nehygienické. Navíc při házení dalšího nádobí do napuštěného dřezu rozstřikujete špinavou vodu všude kolem.

6. ORGANIZUJTE A PLÁNUJTE

Zkuste přemýšlet o lepší provozní organizaci. S tím bude pravděpodobně spojená nutnost pořídit více vybavení, ale třeba přijdete na to, že se vám vyplatí investovat do nádobí i do dalších mycích košů a umývat nádobí mimo provozní špičku v klidnějších hodinách. Je také možné například příbory ještě jednou umýt během méně rušného času na baru, kde máte malou myčku skla s reverzní osmózou. Příbory zase dostanou punc vyšší čistoty a zářivosti. A pokud příbory na konci večera nejsou dostatečně čisté, lze je znovu projet myčkou druh den ráno, kdy máte v mycí lázni česrvou čistou vodu. To může významně zlepšit výsledek.

7. ČISTĚTE MYČKU
Obecně platí: čím čistší stroj, tím čistší nádobí. To se rozhodně vztahuje i na naše téma příborů. Ujistěte se, že máte myčku čistou, zlepšíte tak i výsledný dojem umytého nádobí.

————————–

Pokud budete postupovat podle výše uvedených tipů, můžete si být jisti, že téměř všechny příbory jsou budou nejen opticky, ale i hygienicky čisté. Nikdy však nemáte 100% záruku. Proto je důležité, aby personál na place vždy ještě provedl závěrečnou kontrolu, než se vrhne na prostření tabule.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *