Kotel, který sám uvaří bez toho, aniž by kuchařka stála u stroje a dlouhým kopistem pracně promíchávala a hlídala vaření. O vše se postará automat. Je to inovace? No, není. Tato zařízení jsou na trhu již řadu let. A přesto pro mnoho škol, domovů či jiných velkých vývařoven je kotel s automatickým mícháním strojem doslova z jiného vesmíru.
Starý kotel dosloužil a ve školní jídelně nutně potřebují nový. Na vývary, na omáčky, na bramborovou kaši … zkrátka na běžné vaření v množství odpovídajícím velikosti školy a počtu strávníků. Vedoucí kuchyně si prohlíží katalogové nabídky na klasické kotle a zaujme ji mezi nimi „novinka“ – moderní varný kotel s automatickým mícháním. „To je drahé, to mi škola nikdy nekoupí,“ lamentuje zkušená vedoucí. Má ráda staré pořádky a novým věcem se raději vyhne. Holky by se to stejně nenaučily ovládat.
Střih. Jen o pár desítek kilometrů vedle, v jiném městě, v jiné škole. Vedoucí kuchyně právě předložila řediteli jednoduchý ekonomický výpočet, jak při pořízení investičně dražšího zařízení může kuchyně uspořit na provozních nákladech nemalé peněz. Návratnost pořizovací ceny je nezpochybnitelná a škola s pomocí dotačních fondů pořizuje nový míchací kotel.
Například bramborovou kaši pro čtyři stovky dětí jsou dnes schopni připravit za čtyřicet minut. Dřív uvařili brambory v klasickém kotli, scedili je, vylovili, převezli k míchacímu robotu, který sice krásně našlehá brambory s mlékem a máslem, ale zvládne jednorázově maximálně 50 kilo, takže celý proces se musí několikrát opakovat. Dřina, čas, elektrická energie … to vše se počítá do provozních nákladů.
![](https://www.gastromach.cz/wp-content/uploads/2023/05/FS_ryhma-1024x809.jpg)
Pokrok ovšem nezastavíš, a tak se i z obyčejných varných kotlů vývojem staly multifunkční programovatelné stroje s hlídáním teplot, přednastavenými recepty, uloženými programy, nebo třeba se speciální funkcí automatického zchlazování, které umožní uvařené pokrmy ihned prudce ochladit a tím připravit k uskladnění.
Vařit zelí nebo rizoto pro větší množství strávníků v klasických kotlích je pořádná dřina, o tom vědí ve velkých kuchyních své. Promíchávat sto kilogramů jídla, aby se nepřipalovalo, na to je potřeba pořádně vypracované svaly.
![](https://www.gastromach.cz/wp-content/uploads/2023/05/brambor.kase.jpg)
Na tomto obrázku je názorně vidět příprava bramborové kaše tradičním starým způsobem, od uvaření brambor, jejich rozmixování v robotu, přípravou másla, rozšleháním, a současně je vidět pokles finální teploty od uvaření brambor po jejich transport do výdeje. Není třeba dodávat, že každý ze znázorněných úkonů vyžaduje aktivní zapojení personálu.
![](https://www.gastromach.cz/wp-content/uploads/2023/05/brambor.kase_metos.jpg)
Proč a kdy byste neměli uvažovat o pořízení kotle s automatickým mícháním? Argumentem nikdy nemůže být obava z nových technologií. Ještě před čtvrtstoletím byl mobilní telefon výsadou pár jedinců a dnes si život bez něj nikdo neumíme představit. S vybavením pro gastronomii je to stejné, takže u multifunkčních kotlů může být jedinou z překážek pouze a jen prostor kuchyně. Kotel s vyklápěním potřebuje půdorysně více místa před sebou i za sebou a špatně se umísťuje do klasické varné linky. Projektanti a specialisté na gastro-provozy ale dnes dokáží i z minimálního prostoru skutečně „vytřískat“ maximálně efektivní pracoviště, takže za pokus to určitě stojí.
No a pak už jen přesvědčit ty, kdo rozhodují o nákupech ve vašem zřízení, že toto je ta správná investice, která se vyplatí. Ona se totiž skutečně vyplatí.
Máte-li jakékoliv nejasnosti ohledně těchto zařízení, zašlete svůj dotaz na emailovou adresu: info@gastromach.cz
Rovněž vám můžeme na základě parametrů běžného týdenního jídelníčku, počtu strávníků, personálu a dalších údajů zpracovat nezávaznou analýzu výpočtu vhodné velikosti kotle.
A také se můžete podívat na největšího výrobce těchto zařízení, finský METOS (klikněte sem)
VIDEO: Takhle se vaří 400 kg bramborové kaše moderním způsobem